E-wyniki

Czy zagraża nam hiperhomocysteinemia?

31 października 2015

W ostatnim czasie coraz większa uwaga naukowców skupia się na homocysteinie i jej udziale w metabolizmie. Dowiedziono naukowo, że wysoki poziom homocysteiny we krwi związany jest z podwyższonym ryzykiem miażdżycy, powikłań zakrzepowo-zatorowych, chorób serca, udarów mózgu, a także rozwoju choroby Alzheimera. Homocysteina jest aminokwasem, który w prawidłowych warunkach powstaje w organizmie z metioniny dostarczanej wraz z pokarmami w diecie przy udziale witamin z grupy B i kwasu foliowego. Następnie homocysteina jest przekształcana w cysteinę – substancję niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przy niedoborach witamin B 12, B6, i kwasu foliowego lub w pewnych zaburzeniach procesów enzymatycznych, dochodzi do jej gromadzenia i podwyższonego poziomu w krwioobiegu. Zdiagnozowanie takiej sytuacji może wskazać kierunek działań leczniczych w profilaktyce chorób układu krążenia.

Monitorowanie poziomu homocysteiny jest zalecane u osób z niewydolnością nerek, chorobami metabolicznymi jak cukrzyca, a także u pacjentów, którzy przebyli udar mózgu lub zawał serca w młodym wieku. Podwyższony poziom homocysteiny we krwi wskazuje na znacznie zwiększone ryzyko chorób układu krążenia. Warto sprawdzić, czy jesteśmy w grupie ryzyka. W laboratorium LAM można oznaczyć poziom homocysteiny codziennie. Zapraszamy!